Projecten

Naturalis brengt met nieuwbouw en renovatie alle activiteiten onder één dak

Voor Naturalis realiseert J.P. van Eesteren de renovatie en nieuwbouw van het complex in Leiden. Als aan het eind van de zomer 2019 het nieuwe gebouw opengaat, ontstaat er een prachtige mix van museum, laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, kantoorruimte en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten. Dit alles zit straks onder één waterdicht, goed geïsoleerd en duurzaam dak waarvoor Erdo de werkzaamheden uitvoerde.
Een sedumdak zorgt onder meer voor waterberging en afkoeling van het gebouw eronder.

In het volledig vernieuwde Naturalis krijgt onder meer Trix, de Tyrannosaurus rex die onderzoekers van Naturalis in 2013 opgroeven, een prachtige en vaste ereplaats. Maar het gebouw huisvest nog veel meer ‘natuurschatten’ die daar veilig en beschermd tegen alle klimaatinvloeden moeten zijn. Dit stelt hoge eisen aan de wijze waarop de gevels en daken van gebouwen worden uitgevoerd.  

Nieuwbouw en renovatie
Het project is een combinatie van nieuwbouw en renovatie van bestaande gebouwen. Het nieuwe museum- en laboratoriumgebouw vormen straks een geheel met de kantoren en collectiedepots, en een deel van de onderzoeksruimte. In totaal omvat het project circa 38.000 m². Hiervan is circa 18.000 m² renovatie van het bestaande gebouw. Daarnaast realiseert Naturalis een nieuw laboratoriumgebouw van circa 3.000 m² en circa. 17.000 m² nieuwbouw voor het museum.

Duurzaam met Sedumdak
Erdo kreeg van J.P. van Eesteren de opdracht om de daken op de nieuwe en bestaande gebouwen van nieuwe dakbedekking te voorzien. Op een deel van de daken is bovendien met behulp van sedum een groendak gerealiseerd. Een dergelijk dak draagt bij aan de verduurzaming van het museum doordat een sedumdak onder meer voor waterberging en afkoeling van het gebouw eronder zorgt.

Bekijk hieronder ook de video waarop een boeiend verslag van de bouw te zien is.